Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da Değişiklikler
17/12/2020 tarih ve 31337 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3307 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da izleyen değişiklikler yapılmıştır.
A. Öncelikli Yatırım Konuları Genişlemiştir
Karar’ın 17’nci maddesinde yapılan değişilikle beşinci bölge teşviklerinden faydalanabilen önceliklik yatırım konularının arasına elektrik veya hidrojenle çalışan ulaşım araçlarının imalatı ile Ar-Ge ve çevre yatırımları alınmıştır. Karar’ın 2’nci maddesinde Ar-Ge ve çevre yatırımları izleyen şekilde tanımlanmaktadır.
AR-GE yatırımı: Yeni bir ürün geliştirilmesi, ürün kalite ve standardının yükseltilmesi, maliyet düşürücü ve standart yükseltici yeni bir teknolojinin ülke şartlarına uyumunun sağlanması amacıyla bilimsel esaslara uygun olarak yapılan ve her aşaması belirlenmiş araştırma ve geliştirme çalışmaları için gerçekleştirilecek yatırımlar.
Çevre yatırımı: Doğrudan ticari mal üretimine yönelik olmayan, mevcut veya gerçekleştirilecek tesislerin katı, sıvı veya gaz gibi atıklarının temizlenmesine veya yok edilmesine yönelik yatırımlar.
B. Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Desteği Sağlanmıştır
Karar’ın 11’inci maddesinde yapılan değişiklik ile stratejik yatırımlar ile öncelikli yatırım konularına yönelik yatırımlarda TCMB kaynaklı Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi için beş puan faiz desteği getirilmiştir.
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için TCMB’nin 5 Haziran 2020 tarih ve 2020-32 sayılı Basın Duyurusu’na başvurulabilir.
C. Ferro-Krom Üretimi Yatırımları Bölgesel Destekler Kapsamında Alınmıştır
Karar’ın Ek-2B sayılı tablosunda yapılan değişiklik ile ferro-krom üretimine yönelik yatırımlar, İstanbul ili hariç olmak üzere bölgesel desteklerden faydalanabilecek sektörler arasına alınmıştır.
Ç. Cep Telefonu Üretimi Amacıyla Yarı Demonte Aksam ve Parça İthaline İzin Verilmiştir
Karar’a eklenen geçici 15’inci madde aracılığıyla yatırım teşvik belgesi kapsamında, elemanları dizili baskılı devre kartı üretiminden başlayan cep telefon üretimine yönelik yatırımlar için 31/8/2021 tarihine kadar yarı demonte aksam ve parça ithaline izin verilmiştir. Gerçekleştirilecek ithalatın üretim kapasitesi ile uyumlu olması gerekmektedir. Gümrük vergisi muafiyeti sağlanmamıştır.
Sorularınız için bizimle BURADAN iletişime geçebilirsiniz.
Paylaş








